Op de algemene pagina van Vitamine K vind je een indruk van de expositie, de conceptuele achtergronden en alle exposerende kunstenaars, inclusief een link naar hun websites. Alle titels en algemene informatie vind je op de bordjes bij de werken. Een titellijst met prijzen vind je hier.

Toelichting werken

Enkele werken, om precies te zijn zes, vragen iets meer toelichting. Deze tref je hier, op volgorde van de looproute. Je gaat steeds naar een nieuwe pagina. Liever scrollen? Alle info vind je ook onder de linkjes. 

________

Scrollijst toelichtingen 

Flos Pol | Geweven horizon

Al dat gedwongen thuis zitten, leidt hier en daar tot opruimacties, van zolders, kelders en schuren maar ook van ateliers. Eerder had Pol al eens oud werk op papier hergebruikt in een vlechtwerk. De voorloper van Geweven horizon, Stroming kwam tot stand tijdens het kunstevent Monnikenwerk (2018), waarbij vijf kunstenaars zes woensdagen in stilte in middeleeuwse kerken werkten.

Hoewel de natuur altijd een belangrijke inspiratiebron is voor Pol, merkt zij dat juist in deze moeilijke tijd wandelen in de natuur troost en ruimte biedt in je hoofd. Met een nieuwe stapel oud werk wilde zij het bestaande vlechtwerk uitbreiden tot een landschap, voor mensen om blij van te worden en van weg te dromen. Dat toeval een rol kan spelen, blijkt wel uit het feit dat uiteindelijk de achterkant van het werk het meeste haar idee benadert. Dit is waar je nu naar kijkt.

________

Collectief RinseKoetjeBil | Onderweg naar Arcadië

Dit collectief, bestaande uit Jitske Rinsma, Eske Koetje en Klaas Bil, werkt in een aantal schilderperformances aan de voltooiing van dit werk, een kleurrijk tropisch landschap waarin niets is zoals het lijkt. Om dit COVID-proof te doen, dragen de kunstenaars hierbij een veilige uitrusting.

Geplande performances zijn op de zondagen 21 en 28 juni en op zondag 5 juli. Afhankelijk van de vordering van het werk, plant het collectief eventueel extra data.

________

Esther IJssels | Koorddans

IJssels hanteerde een wollen draad van precies 1,5 meter. Deze drenkte zij in verdunde acrylverf en drukte zij af op gerecycled, zeer kwetsbaar papier, wat zij van oude documenten maakte. De spiralen zijn links- en rechtsdraaiend en verwijzen respectievelijk naar deze tijd van onzekerheid én vertrouwen in de toekomst. Je sluit een periode af en begint aan een nieuwe.

________

Rosa Hanson-Alp | Serendipity

Bij het project Serendipity (toevalstreffer) vormt de tentoonstelling een eerste fase. Na afloop reist Hanson-Alp door Nederland waarbij zij een spoor van gele hoofdjes achterlaat, dan wel aan mensen geeft. Elk werkje gaat gepaard met een literaire quote. Met het project wil de kunstenaar gevoelens van geluk, welbevinden en geestelijke ondersteuning bevorderen. Net als de hoofdjes komen mensen samen met of ondanks al hun individuele verschillen. Je staat er niet alleen voor, wil zij zeggen.

________

Geert Schreuder | Corona lente

Schreuder maakte van 19 maart tot 16 mei elke dag een tekening van de lente. Niet gehinderd door alle menselijke ongemakken, angsten en twijfels ging het voorjaar onverstoorbaar door met ontluiken, groeien, bloeien, voortplanten en zo voort. Elke tekening postte hij diezelfde dag nog op Facebook en Instagram.

In eerste instantie dacht de kunstenaar te stoppen aan het einde van de pandemie, maar omdat deze uitblijft, 'een uitzichtloze zaak', naar zijn zeggen, werd dat na zestig dagen. Met zestig tekeningen als resultaat.

Wouter Schreuder legde het project vast in een korte film, van bijna drie minuten. Deze vind je op YouTube via deze link

_______

Hans Dingjan | Verbinding

Dingjan vatte al voor de pandemie het plan op om op de lange wand van de museumontvangst met houtskool een groeiende tekening te maken. De kunstenaar werkt hier enkele dagen in de week aan, tekent en gomt, zoekt en keurt weer af. Net zolang tot iets van verwondering verschijnt. Dit biedt de kans om iets moois te maken of groots te mislukken.

Het thema van de tekening is verbinding, met plekken zoals de zee en mensen, grote en kleine liefdes. De kunstenaar legt het hele proces in foto’s vast.

Je kunt het tekenen ook op Instagram volgen via @hanstekentinhetmow of klik hier.

________