Bijna 350 jaar geleden, op 20 september 1665, valt de Prins Bisschop van Münster, Bernhard von Galen, later bekend geworden als Bommen Berend, het oosten van Nederland binnen. De Republiek der Nederlanden heeft op dat moment haar handen al vol aan zeeslagen tegen de Engelsen. Een geheim bondgenootschap tussen Münster en de Engelsen moet de jonge Republiek op haar knieën dwingen. Gesteund met Engels geld start de Prins Bisschop twee veldtochten. Wat later de Eerste Münsterse Oorlog gaat heten, begint.

Beide veldtochten eindigen in het oosten van de provincie Groningen, in Westerwolde en Oldambt. Een klein Nederlands contingent slaat de eerste opmars al na een kleine week terug met een verrassingsaanval bij Jipsinghuizen, ondanks de veel grotere Münsterse overmacht. De tweede veldtocht, gelijktijdig met de eerste begonnen in Twente, verzandt in de nabijheid van Winschoten. De opperbevelhebber van het Nederlandse landleger isoleert de Münsterse troepen en hongert deze uit. Wat begint als een opmars van duizenden vijandelijke soldaten, historische bronnen spreken van 12.000 tot 20.000 man, eindigt in een door pest en honger geplaagde aftocht. Na drie maanden oorlog ligt een groot deel van Groningen onder water en zijn vele plaatsen, ook in Twente en Drenthe, geplunderd dan wel platgebrand. Talloze mensen zijn op de vlucht.

Ondanks de schaal van de oorlog en de impact ervan op het oosten van Nederland en speciaal de provincie Groningen, geldt de Eerste Münsterse Oorlog als een bijna vergeten geschiedenis. De gelijktijdige zeeoorlog - denk alleen al aan Michiel de Ruyter - en het rampjaar 1672 waarbij de Prins Bisschop opnieuw huis houdt, zijn veel bekender. 350 jaar na de Eerste Münsterse Oorlog is het hoog tijd om hierin verandering te brengen.

In september 2015 startte het programma Onder Vuur, 350 jaar Eerste Münsterse Oorlog (1665-1666), met drie verbonden exposities, een herdenking (26 september 2015), een publicatie en meer. Het programma had tot doel een breed publiek kennis te laten maken met de geschiedenis van de Eerste Münsterse Oorlog. Tegelijkertijd vertelde Onder Vuur voor het eerst het historische verhaal van de oorlog in samenhang en met diepgang.

Onder Vuur is een project van Cultuurhistorisch Centrum Oldambt, Historische Vereniging Westerwolde, het MOW en Vestingmuseum Oudeschans. Het wordt door tal van partners mogelijk gemaakt, zowel in Nederland als in Duitsland.