Benieuwd naar onze organisatie? 

Benieuwd naar ons beleid?

Doneren? Ja graag. 

Over het MOW

Daar waar het weidse Oldambt het romantische Westerwolde ontmoet, vind je het MOW | Museum Westerwolde. Tussen de statige herenboerderijen aan de lommerrijke Hoofdweg van Bellingwolde, valt de moderne stalen pui van het museum op. Over een stenen pad, langs gras en oude bomen, wandel je naar de entree. Binnen wacht je een modern en eigenzinnig museum, met steeds weer een nieuwe invulling.

beeld: pui het MOW

Opdracht

Het MOW verkent de (artistieke en cultuurhistorische) betekenis van het Groninger platteland, speciaal Westerwolde. Het gaat het museum niet alleen om geschiedenis of landschap maar ook om het leven van nu en de toekomst van dit gebied. Het museum ziet kunst daarbij als essentieel. Kunst duidt ons verleden, geeft betekenis aan ons heden en laat ons dromen over onze toekomst, op verschillende en vaak verrassende manieren. Lees meer over onze missie en visie.

Exposities

Je vindt in het museum altijd minimaal drie exposities. Een zaal reserveert het museum voor werken van Lodewijk Bruckman die enige tijd in Bellingwolde woonde. Bruckman maakte fijn realistische schilderijen vol symboliek. Het MOW is het enige museum in Nederland dat permanent aandacht schenkt aan deze bijzondere kunstenaar. Lees hier meer.

In de ontvangst tref je een kleinere expositie, die vaak een artistieke band met de regio heeft, bijvoorbeeld met een plaatselijk werkende kunstenaar.  Verder biedt museum steeds weer een nieuwe hoofdexpositie, die ongeveer twee tot drie keer per jaar wisselt. Klik hier voor ons programma.

Beeld: vazen van Ria van Krieken, expo Contrast, 2018

Activiteiten 

Naast exposities organiseert het museum talloze activiteiten. Onder de noemer MOW Jong! programmeert het museum speciaal voor kinderen, waaronder exporoutes, workshops en educatieve projecten en materialen. Ook kun je in het MOW terecht voor kinderfeestjes. Lees meer.

Pand

De laatste verbouwing van het museum vond plaats in 2012. Naar een plan van architectenburo AAS Groningen ontstond een ruim en licht pand. Verschillende museumruimtes lopend vloeiend in elkaar over. Al lopend, tref je verrassende zichtlijnen. Het MOW biedt bijna 500 vierkante meter expositieruimte. Lees meer over de geschiedenis van het pand.

Beeld, ontvangst het MOW, foto: Heleen Haijtema

Collectie

In lijn met de eigen opdracht bewaart het MOW de materiele cultuur van het Groninger platteland, speciaal Westerwolde. Duizenden cultuurhistorische objecten illustreren de geschiedenis van het leven in deze streek en die van het Groninger platteland in het algemeen. Opmerkelijk is de grote collectie textiel die de smaak van vroegere, rijke, herenboeren etaleert. Het museum beheert  eveneens een collectie (voor een deel streekgebonden) kunst, waaronder werken van Lodewijk Bruckman, oorspronkelijke leden van Kunstkring de Ploeg, zoals Johan Dijkstra en Jan Altink, Johan Hemkes en eigentijdse kunstenaars.

Het museum toont de eigen collectie niet permanent, maar laat deze in verschillende exposities aan bod komen. Digitaal kun je veel van de collectie bekijken. Een goed startpunt hiervoor de collectiepagina van het museum.  

Beeld, Ben Walrecht, dorpsgezicht Bellingwolde, 1943, collectie het MOW

Koffie en meer

Onze gastvrije baliemedewerkers zetten lekkere koffie en thee (biologisch én fair trade) met een koekje of een plak cake. Bij speciale gelegenheden, zoals evenementen, kun je thuisgebakken taart krijgen, waaronder onze inmiddels fameuze worteltaart.

Meer halen uit je bezoek? Speciale groepsbezoeken, arrangementen en catering, het museum maakt het graag naar jouw wens. Kijk onder MOW+ voor de vele mogelijkheden. Verder vind je in het museum een aantrekkelijke museumwinkel, de MOW shop.

Beeld: koffie op het terras

Naar buiten | heerlijk wandelen

Wil je na je bezoek nog even naar buiten? In het museum zijn verschillende wandelkaarten verkrijgbaar, die je naar prachtige plekken gidsen. Of maak een ommetje in het kleinschalige wandelbos achter het museum. Op deze website vind je bijna veertig prachtige routes. Niet  voor niets is Westerwolde Wandelgemeente van 2020.

Cultuur nabij

Westerwolde is rijk aan galerieën en musea. Kijk op de website van Touristinfo Westerwolde om je keuze te bepalen. Het MOW is een agentschap van touristinfo Westerwolde maar in de komende tijd vanwege coronamaatregelen beperkt toegankelijk. Allerhande toeristische informatie over Westerwolde vind op de website van Marketing Groningen

Het MOW in beeld

Bekijk het hier de minidocumentaire van MuseumTV over het MOW

RTL4 maakte in februari 2017 een kort item over het MOW voor het programma Way of living, hieronder te zien. Let wel deze tentoonstelling met objecten op pallets, Duizend Dingen is niet langer te zien.

Lees nog meer over ons museum op Wikipedia.

Eem kieken (programma RTV Noord) bij MOW (januari 2015)