In 2023 en 2024 organiseert het MOW twee opeenvolgende, met elkaar samenhangende tentoonstellingen: een over licht en een over het donker. Speelt de eerste tentoonstelling met thema’s als Groninger luchten en de vraag of er zoiets als een Gronings gemoed bestaat, de tweede gaat helemaal over duisternis. Voor beide tentoonstellingen doet het MOW deze zomer open calls. Hieronder volgt meer info over de onderwerpen.  

Gronings licht

Groningse luchten zijn adembenemend, met wolken die woest wegwaaien boven het noorden, zich oneindig uitstrekken over het weidse Oldambt of zachtjes het oeroude landschap van het westen of het betoverende Westerwolde beroeren. De lucht speelt in de open landschappen van Groningen een hoofdrol, altijd weer anders, altijd aanwezig. Er gaat iets boven Groningen!

Het land

De nadrukkelijke aanwezigheid van de lucht maakt het licht bepalend in het Groningse ommeland. Een duister zwerk boven zwarte, net omgeploegde aarde of juist een strakke hemel boven een oude borg: lucht en licht bepalen de kleuren van het land en de ervaring van wat je ziet. Het bepaalt je manier van kijken én spreekt tot je gemoed. Het maakt je beleving van bekende Groninger uitzichten ook altijd weer anders. Deze dynamiek noemen wij Gronings licht!

De mensen

Is deze dynamiek bovendien de grond voor een Gronings te noemen gemoed? Misschien een beetje hoekig en tegelijkertijd hartverwarmend. Eigenwijs en bescheiden tegelijk? Of?

De toekomst

Blijft deze dynamiek zo? Of stevenen we af op iets anders? Wat vinden we straks typisch Gronings? De strakke lijnen van een windmolen, in een ijzeren lucht? En wat betekent dat voor de Groningers?

Verwachtte expositieperiode

Voorjaar – najaar 2023

Donker (werktitel) 

Het Groninger platteland geldt vooralsnog als een van de donkerste gebieden van Nederland. Hoe verhoudt de mens zich tot het donker en de nacht, wanneer je juist niks ziet… Wat als je je afkeert van het altijd en overal aanwezige kunstlicht? Wat ontdek je dan? Wie leven juist ’s nachts op? Hoe vergaat het donker in de toekomst? Kennen we straks nog wel duisternis?

Verwachtte expositieperiode:

Najaar 2023 – voorjaar 2024

Open call

Het MOW vraagt kunstenaars om met deze invalshoeken aan de slag te gaan. Landschappen maar ook architectuur en mensen vallen binnen het thema, mits deze een band hebben met het Groninger platteland. Deze zomer verschijnt meer informatie over de wijze van aanmelden, voorwaardes en andere praktische kanten.