Veldwerk

Fotografen René Alberts, Annemarie van Buuren en Pieter Tonnis de Graaf verbeelden elk op eigen wijze het landschap.

Noorderlicht 2019 is inmiddels afgelopen. Vanwege het succes van 'Veldwerk' en de mooie samenhang met de hoofdexpositie Denkend aan Groningen paste het museum de expoduur aan tot en met 29 maart.

Met de expo ‘Veldwerk’ haakte het MOW aan bij het OFF-programma van De Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie. De titel en thema van de 26e editie was TAXED TO THE MAX, over de invloed van internationale krachten op het leven van gewone mensen.  

De locaties van het OFF-programma stellen hun eigen programma samen, vaak met advies van de Noorderlicht-organisatie. De thematiek kan daardoor wat breder zijn. In het MOW is dit het platteland als bron van inspiratie en verwondering. Het Groninger platteland is niet een langzame, lege plek waar mensen ‘achter blijven’ bij internationale ontwikkelingen, maar kent zijn eigen kracht, zijn eigen dynamiek en zijn eigen schoonheid. Bij alle drie de exposerende fotografen vind je dit gevoel voor de eigenheid van het landschap terug. De (kleinere) expositie staat verder in het verlengde van de hoofdexpositie in het museum, waarbij verschillende kunstenaars antwoord geven op de vraag “Denkend aan Groningen, zie ik …”.

Over de fotografen

René Alberts (afgestudeerd aan Minerva) omschrijft zichzelf als ‘dichter in woord en beeld’. Hij schrijft gedichten, treedt hiermee, vooral in het Noorden, op en maakt (series) foto’s. In beide activiteiten zijn kijken, luisteren en context de belangrijkste ingrediënten. Zo werkt hij aan zijn eigen wonderlijke universum.

Voor de serie in het MOW borduurt hij verder op zijn eerdere serie ‘GOOGLED, the places where it’s happening’. Virtueel gemaakte foto’s, zonder werkelijk daar te zijn waar het echt gebeurd.

Alberts werkt op Academie Minerva als specialist fotografie en is één van de drie oprichters van dichters-collectief GAL.

Annemarie van Buuren (afgestudeerd aan Fotoacademie Groningen) houdt van foto's die een verhaal vertellen en je meenemen naar een andere wereld. Haar werk is poëtisch, mysterieus en soms een beetje duister. Van Buuren werkt gewoonlijk met een antieke dry-plate camera uit 1890. Ondanks de nostalgische uitstraling van deze oude foto’s kun je haar werk juist actueel en kritisch noemen. Haar meest recente project betreft een boek over de zeespiegelstijging op de Waddeneilanden (+3m NAP).

Ook in de in het museum getoonde serie speelt ecologische zorg een rol, namelijk die van de afnemende biodiversiteit. Hoewel Van Buuren altijd analoog en in zwart-wit werkt, gebruikte zij nu juist kleur om de variëteit en schoonheid van wilde planten tot hun recht te laten komen.

Naast haar autonome werk is Van Buuren fotograaf voor theatergroep Mugmetdegoudentand.

Pieter Tonnis de Graaf (afgestudeerd aan de Fotoacademie Groningen) experimenteert met oude technieken en zelfbouwcamera’s. Zijn specialiteit is tricolor fotografie. Met een zelfgebouwde pinholecamera, een camera zonder lens, maakt hij op locatie kort na elkaar drie zwart-wit foto’s. Vervolgens voegt hij deze, na een speciale kleurenbehandeling, samen tot één nieuw beeld. Het minieme tijdsverloop geeft de beelden een heel eigen dimensie en een wat vervreemdende werking. Juist door het gebruik van deze techniek brengt de fotograaf zijn innerlijke beleving van een moment en van het landschap tot uitdrukking. Het Hoogeland met zijn magistrale luchten, meanderende maren en vette zeeklei maakten een diepe indruk op de fotograaf.

Expowijzer en slideshow 

Om een indruk te krijgen van de tentoonstelling en de deelnemende kunstenaars lees je de expowijzer of bekijk je dit filmpje.

René Alberts

Annemarie van Buuren, 'Ochtendmist'