Streekgenoten

Streek is volgens de dikke van Dale een gebied dat een bepaalde eenheid vormt. Maar streek is ook een gevoelsbegrip, en niet alleen in de zin van “van streek raken”. Streek doet denken aan eigenheid, nabijheid en kleinschaligheid. Het verwijst naar de plek waar je de weg op je duimpje kent, je je buren groet, waar je, kortom thuis bent. Streek is ook veel meer platteland dan stad. Sommigen gebruiken deze woorden zelfs als synoniem.

De tentoonstelling Streekgenoten verkent zowel de eigen streek, Westerwolde en iets breder Oost-Groningen als het begrip streek. Een belangrijk vertrekpunt hierbij is de menselijke blik: hoe beleven mensen hun eigen vertrouwde omgeving? Wat ervaren streekgenoten bijvoorbeeld als mooi?

Wonen in een streek of leven op het platteland betekent voor iedereen wat anders. Wat de één als wijds beschouwt, ziet de ander als leeg, wat de één als sociale controle ervaart, ziet de ander als noaberschap en ga zo maar door. MOW wil in deze tentoonstelling dan ook geen vaststaand antwoord geven op de vraag wat (de eigen) streek is maar met verschillende fotografen verschillende gezichtspunten bieden. Bovenal nodigt MOW je uit om de streek, je eigen streek met andere ogen te bekijken.

Streekgenoten 2015 is de tweede editie van een langlopend project van MOW om het landschap en het dagelijks leven in de (eigen) regio in beeld te brengen. In 2013 was de eerste editie.

Expositieonderdelen

De volgende zaken vind je in expositie (op volgorde van de loop door het museum):

Platteland. Groningen | Siese Veenstra

De jonge fotograaf Siese Veenstra (1987) trekt voor zijn fotoreportages door heel Groningen. Hij heeft oog voor licht en detail evenals de schoonheid van het alledaagse. Onder de noemer Platteland. Groningen laat Veenstra verschillende glimpen van, je raadt het al, het Groninger platteland zien. De onderwerpen stammen uit alle delen van de provincie: van het Hogeland tot de grens bij Drenthe, van het Westerkwartier tot en met Westerwolde.

Veenstra volgde de opleiding Fotonica en won tijdens zijn stage bij het Dagblad van het Noorden in 2011 een Zilveren Camera voor zijn portret van de kunstenaar Martin Tissing. In 2013 volgde overigens een derde prijs in de Zilveren Camera voor de categorie sport, voor zijn foto van simultaan schaken met Karpov. Naast meer journalistieke fotografie gaat zijn aandacht uit naar bijvoorbeeld concertregistratie. Een algemene indruk van zijn werk krijg je met een kleine wandportfolio in de linker kleine zaal, grenzend aan de centrale ruimte. Veenstra werkt vanuit de stad Groningen.

(Afbeelding groot: Oestervisser, Jaap Vegter: Siese Veenstra voor Dagblad van het Noorden, afbeelding klein Swientjebar Foxhol)

Deleted Darlings | Academie Minerva

Luuk van den Berg, Tijmen van Dijk en Sabrina Schmidt

Sabrina Schmidt Colours of Westerwolde

Afgelopen winter legden studenten van Academie Minerva Westerwolde vast, in opdracht van de Gemeentes Bellingwedde en Vlagtwedde. De foto’s zijn bestemd voor een boek, dat de wording van de nieuwe gemeente Westerwolde promoot. In juni volgt een openluchttentoonstelling op de grens van beide gemeentes. MOW toont 10 foto’s die kunnen gelden als deleted darlings, foto’s die minder goed in het boek passen, maar zeker de moeite van het bekijken waard zijn. Luuk van den Berg, Tijmen van Dijk en Sabrina Schmidt laten zien hoe verschillende fotografen met hetzelfde landschap als uitgangspunt tot hele andere fotografie komen.

Streek selfie

Speciaal voor streekgenoten maakte MOW een selfie-wand, compleet met blauwe lucht, witte wolken en zwevende bolhoed. Maak een foto en stuur die naar het museum – via twitter #mowselfie, facebook of mail. Op een televisie komen de streekselfies voorbij. Niet toevallig is de opstelling een referentie aan de bekende magisch realistische schilder Margritte, een kleine knipoog in de richting van onze vaste opstelling met fijnschilder/magisch realist Bruckman.

Diepe Gronden | Ab Postma

Ab Postma Meander Aa Diepe Gronden

Ab Postma legde speciaal voor MOW bijzondere locaties in Westerwolde vast. Plekken waar je misschien op het eerste gezicht niets bijzonders ziet, maar waar opmerkelijke historische verhalen aan kleven. Postma is een Drents fotograaf die zich merendeel toelegt op textuur, structuur en beweging in fotografie. Van de tentoongestelde foto’s voldoet die van de bomen bij de Kompenkolke (hangt solo in de verste kamer van de oudbouw) het meest aan zijn gebruikelijke werk. Diepe Gronden vind je onder meer op de lange wand van de oudbouw.

Mien Stee | Publiekinzendingen 2015

Mien Stee, Marco Hummelink

In het voorjaar van dit jaar vroeg MOW zowel bezoekers als inwoners van Westerwolde, en iets breder Oost-Groningen om een foto in te zenden van hun favoriete plek, of dit nu de locatie was waar je helemaal tot rust kwam of juist helemaal uit je bol kon gaan. De zeer verschillende inzendingen compileerde MOW in een doorlopende projectie, te zien in een kleine zaal van de oudbouw. Opvallend is het terugkeren van een aantal vaste plekken of thema’s, specifiek Nieuw Statenzijl met de kiekkaste en lucht en licht in Westerwolde. Hoewel het onderwerp hetzelfde is, zijn de foto’s toch steeds heel verschillend. Op de wand van verste zaal in de oudbouw vind je een compilatie van acht van deze foto’s. Zie de projectie voor de maker en eventuele titel van deze foto’s .

Oud Westerwolde | objecten uit de historische collectie van MOW

Op enkele plekken door de tentoonstelling tref je vitrines met historische objecten uit de collectie van MOW rond het thema fotografie: oude familiealbums, carte de visites, antieke fotolijsten en zo meer.


Campagnebeeld Streekgenoten

Bomen op de Geselberg nabij Wedde. Foto: Ab Postma

Korte fotovideo met werken in de tentoonstelling