Sporen

Met gratis kinder-/gezinsroute! | expowijzer | prijslijst

Kunstcollectief 6kmperuur10mdiep verdiepte zich een jaar lang in de betekenis van sporen. Een programma van films, excursies, discussies, wandelingen en werkbesprekingen zorgde voor inspiratie. In de expositie kun je al het gemaakte werk voor het eerst bekijken. Het collectief viert met de groepsexpositie tegelijkertijd zijn tienjarig bestaan. 

Het onderwerp sporen biedt ruimte voor talloze invalshoeken. Je hoeft maar om je heen te kijken en je ziet overal sporen, van de natuur, de samenleving, anderen en jezelf. Je ziet je eigen voetafdruk op het strand, een sigarettenpeuk op straat en een modderstroom na een regenbui. Je ziet paardenbloempluis of herfstbladeren voorbij waaien en treft op zolder een oud wespennest. Je ruikt het pas gemaaide gras, ook al hoor of zie je geen maaier.  

Een spoor is iets dat je achterlaat maar ook een weg ergens naar toe, als in: volg het spoor. Een spoor kan door de ruimte lopen maar ook door de tijd. Een spoor is soms fysiek en soms alleen mentaal, bijvoorbeeld als een herinnering. Een spoor kan nauwelijks waarneembaar zijn en soms bijna niet te overzien. Wat voor spoor trekken wij mensen bijvoorbeeld over de aarde?  

Over de expo

Elke kunstenaar verkende op eigen manier het onderwerp. Terugkerende thema’s zijn de manier waarop de natuur zichzelf en ons vormt, het onherroepelijk verglijden van tijd en de werking van ons geheugen. De actuele vraag naar onze ecologische voetafdruk is nooit ver weg. Sommige kunstenaars richtten hun blik naar binnen, voor een deel misschien een gevolg van werken tijdens een pandemie en lockdown. Andere kunstenaars gingen aan de slag met sporen op het menselijk lichaam, in jarige navels bijvoorbeeld of met behulp van een microscoop.  

In de tentoonstelling zie je werk van: Josefien Alkema, Sylvie Arrabito, Anneliet van Beelen, Marjo van den Bekerom, Lia Brouwer, Wilma Drooger, Ingeborg Entrop, Janne Heida, Harma Heun, Esther IJssels, Pauline Kick, Henk Nijhuis, Wim Peters, Marike van Ringen, Tobi van Ringen, Kea Schipper, Els Schuch, Mare Sliedrecht, Frea Snijders en Maya Vermeulen.

Beeld van links naar rechts, boven naar onder: Esther IJssels, Els Schuch,  Wilma Drooger, Henk Nijhuis, Lia Brouwer en Marjo van den Bekerom.       

                                         

Over het collectief

6kmperuur10mdiep bestaat uit ongeveer twintig beeldend kunstenaars die in de drie noordelijke provincies werken. Zij vertegenwoordigen diverse hedendaagse kunstdisciplines, waaronder schilderen, tekenen, fotograferen, beeldhouwen, film-, installatie- en geluidskunst.

Waarom zes kilometer per uur en tien meter diep

Kunstcollectief 6kmperuur10mdiep gaat uit van de gedachte dat wij dromen, verhalen en ideeën niet sneller overdragen dan het tempo van een geoefend wandelaar, dat is zes kilometer per uur. Hieronder vallen de verhalen die we kunst noemen. De aanduiding tien meter diep staat voor de verdieping die het collectief zoekt en die kunst biedt.  

MOW Jong! I kinderen en gezinnen

Als jonge bezoeker volg je met een sporenkaart je eigen route door de tentoonstelling. Het museum daagt je uit je eigen sporen achter te laten. Je haalt de sporenkaart gratis aan de balie. Lees hier meer over de route.

Opening

Vanwege de beperkingen die gelden in deze coronatijd zal geen officiële opening plaatsvinden. In plaats daarvan ontvangen de eerste bezoekers - zolang de voorraad strekt - een uniek ‘weggevertje’, gemaakt door exposerende kunstenaars.

Nieuws