Onder Vuur

Afbeelding: Rijksmuseum

Bijna 350 jaar geleden, op 20 september 1665, valt de Prins Bisschop van Münster, Bernhard von Galen, inmiddels bekend als Bommen Berend, het oosten van Nederland binnen. De Republiek der Nederlanden heeft op dat moment haar handen al vol aan zeeslagen tegen de Engelsen. Een geheim bondgenootschap tussen Münster en de Engelsen moet de jonge Republiek op haar knieën dwingen. Gesteund met Engels geld start de Prins Bisschop twee veldtochten. Wat later de Eerste Münsterse Oorlog gaat heten, begint. 

De Eerste Münsterse Oorlog heeft een grote impact op Westerwolde en Oldambt. Duizenden soldaten bereiken dit gebied. Plundering en brandstichting volgen. Ter verdediging zet de Republiek grote delen van het land onder water en laat dijken, wegen en molens vernietigen. Talloze mensen slaan op de vlucht. Ondanks de schaal en gevolgen van de oorlog, geldt het als een bijna vergeten historie. MOW wil hier met een groot aantal partners verandering in brengen. 

In MOW vind je de hoofdtentoonstelling Onder Vuur, Groningen in de Greep van Bommen Berend. De tentoonstelling vertelt het algemene verhaal van de Eerste Münsterse Oorlog. Waarom ging de oorlog van start, hoe verliepen de veldtochten, wat dreef de Prins Bisschop van Münster en welke regionale, landelijke en Europese bondgenoten dan wel vijanden speelden een rol, zijn enkele van de vragen die hier aan bod komen. Bruiklenen uit zowel Duitsland als Nederland, waaronder een 17e eeuws kanon uit het bisschoppelijke leger, prachtige portretten, historische documenten, wapens en een bijzonder kerkelijk geschenk van de bisschop, het beeld Stralenmadonna uit Vechta, zijn hierbij te zien. In SHC de Oude Stelmakerij in Sellingen en Vestingmuseum Oudeschans vind je deelexposities over De Slag bij Jipsinghuizen, een keerpunt in de oorlog en De Vesting in Oorlogstijd, over de gevolgen van de oorlogsdreiging op het leven in de vesting in Oudeschans. 

De tentoonstelling is een onderdeel van het project Onder Vuur, waarbij de drie samenhangende exposities gepaard gaan met een uitgebreid cultuurhistorisch programma. In MOW vinden in het kader van de Maand van de Geschiedenis instaprondleidingen en een lezing plaats. 

Onder Vuur is een project van Cultuurhistorisch Centrum Oldambt, Historische Vereniging Westerwolde, MOW | Museum de Oude Wolden en Vestingmuseum Oudeschans. Het wordt door tal van partners mogelijk gemaakt, zowel in Nederland als in Duitsland.

Op de hoogte blijven? Teken je in voor de speciale nieuwsbrief. Bekijk de eerste editie van deze nieuwsbrief (7/10).