Magna Postma

Op de schilderijen van Magna Postma (Veelerveen) speelt textiel een belangrijke rol. Vergeten dekens, kleden en sjaals worden schijnbaar nonchalant tot stillevens gecomponeerd door de kunstenaar.

Postma studeerde in 2012 af aan de Klassieke Academie voor beeldende kunst te Groningen. Technisch is ze in staat de werkelijkheid tot in perfectie weer te geven maar ze geeft haar schilderijen graag iets extra’s mee: licht, harmonie en verstilling.

“mijn doel is niet alles gedetailleerd en kloppend te schilderen maar mensen wel het gevoel te geven dat ze naar iets kloppends kijken, want dat geeft rust.”

Postma werkt met olieverf en vanuit directe waarneming. Hierdoor kan ze haar werktempo prettig laag houden. Voordat ze een schilderij opzet zoekt ze via schetsen naar de juiste compositie. Daarna werkt ze het beeld in lagen uit, de laatste laag glacerend; in transparanten. De structuren van de stoffen vangt ze door met een paletmes en penselen te spelen met de textuur van de verf. Zacht als de lappen zelf is het licht, dat de schilderijen een vleugje mysterie meegeeft.

Het werk van Magna Postma is te zien tot en met 7 januari. Je kunt haar ontmoeten op zaterdagmiddag 30 december, tijdens ’t Joar oet.