GraasChoreografieën

expowijzer | prijslijst 

Deze expositie neemt de bezoeker mee op een reis door twee landschappen: het vlakke Groningse land nabij Feerwerd en het bergachtige Zwitserse Engadin-gebied. Het kunstenaarsduo PolakVanBekkum tekende op beide locaties in de zomer van 2019 in de buitenlucht.  De fascinatie van het duo voor routes en mobiliteitspatronen richtte zich deze keer op graaspatronen van koeien. Wat voor ruimte en landschap produceren koeien met hun graasbewegingen?

Menselijke GPS

Waar de kunstenaars in het verleden vaak GPS gebruikten om bewegingspatronen vast te leggen, werkten zij dit keer analoog: met aquarelpotlood op papier, met een zelf ontwikkelde veldezel en werkmethodiek. Zo werkten zij als een soort menselijke GPS, vanuit vogelperspectief. Bezoekers volgen dit dagelijkse veldwerk waarbij de kunstenaars geduldig en zorgvuldig de bewegingen van het grazende vee observeren en vastleggen. Op de achterkant van elke tekening schreven de kunstenaars de omstandigheden, ervaringen en hun eigen ingevingen van elke expeditie. Elke tekening kent zo een eigen verhaal.

Wat zie je?

Een selectie van de tekeningen met een beknopte indruk van de bijbehorende teksten. Deze tekstimpressies vind je ook in de expowijzer.

Boek

Alle tekeningen en teksten komen samen in een kunstenaarsboek, dat verschijnt tegen het einde van de expositie. Een boek dat je binnen kunt treden als een expositie, de souplesse heeft van een veldgids en in je handen ligt als een weiland dat je met al je zintuigen wil begrazen. Bestel het eenvoudig online of teken in aan de balie. 

Instagram

Op het Instagramaccount van PolakvanBekkum kun je de GraasChoreografieën ook volgen als feuilleton.  

Over PolakVanBekkum

Het Amsterdamse kunstenaarsduo PolakVanBekkum (2010) bestaat uit Esther Polak en Ivar van Bekkum. Het duo focust zich vaak op landschap en mobiliteit. Zelf zeggen de kunstenaars hierover ‘dat zij het moment vast willen leggen wanneer iets gaat gebeuren, of net is gebeurd of zelfs beide. Elke representatie van beweging verandert je ervaring met ruimte’. Hun werk is multidisciplinair: van performances tot digitale prints, installaties en films. Je treft het werk van PolakVanBekkum in exposities en filmfestivals, in binnen- en buitenland.

Dank

De tentoonstelling kwam mede tot stand dankzij Stichting Stokroos.

PolakVanBekkum