Denkend aan Groningen

‘Denkend aan Groningen’ is de eerste in een reeks tentoonstellingen waarin het MOW de schoonheid van het Groninger platteland centraal stelt. De expositietitel ontleende het museum aan het iconische gedicht van Hendrik Marsman.

Als je de kranten mag geloven, is het platteland van Groningen een gebied van uitersten. Met aan de ene kant krimp, relatieve armoede en aardbevingsschade en aan de andere kant wonderschone natuur, onderlinge verbondenheid en kwaliteit van leven. Als museum in het oosten van Groningen verbaast het MOW zich wel vaker over deze tegenstelling, zeker omdat de mensen die hier wonen of die het gebied bezoeken, vaak juist enthousiast zijn. Onbekend maakt onbemind?’

Het museum nodigde professionele kunstenaars uit om aan de slag te gaan met de vraag wat het Groninger platteland nou zo buitengewoon mooi maakt. Uit bijna veertig inzendingen viel de keuze op werk van

Ingeborg Entrop, Mieke van Es, Janneke Gelling, Hans Gerritsen, Marijk Gerritsma, Marten van Holten, Elizabeth Kodde, Petra Koen, Ria van KriekenMaaike Nijlunsing, Rika Post, Marike van Ringen, Tobi van Ringen, Harry Schomaker, Marian Smit, Inger Steyn, Yvonne StruysStudio 212 FahrenheitAly van der Wal, Heleen Wilkens en Monika Wolgast.

In de tentoonstelling gaat het om het landschap maar ook om het leven en de mensen in de provincie. Elke kunstenaar geeft vanuit zijn of haar eigen, unieke invalshoek invulling aan het thema. Dat levert een expositie op met zeer uiteenlopend werk - schilderijen, grafiek en installaties - dat in de meeste gevallen meer is dan een rechtstreekse weergave van bijvoorbeeld het natuurschoon of een cultuurhistorische gebeurtenis.

Behalve het inzenden van werk werd kunstenaars ook gevraagd de zin ‘Denkend aan Groningen, zie ik…’ af te maken. Bezoekers krijgen die zelfde gelegenheid tijdens de expositie.

Kinder-/gezinsroute

Bij de tentoonstelling hoort een eigen kinder-/gezinsroute, die bestaat uit een kaartspel dat jonge bezoekers de schoonheid van het Groninger land op eigen wijze laat ontdekken. Lees hier meer. 

Expowijzer en slideshow 

Om een indruk te krijgen van de tentoonstelling en de deelnemende kunstenaars lees je de expowijzer of bekijk je dit filmpje.

Veldwerk

Aansluitend op deze hoofdtentoonstellling tref je de kleine expositie 'Veldwerk' in de ontvangstruimte van het museum. Daarin verkennen de fotografen René Alberts, Annemarie van Buuren en Pieter Tonnis de Graaf op eigen wijze het Groninger landschap.