Contrast

Kijk voor meer informatie op de speciale contrast-website of het expositieboekje, verkrijgbaar bij onder meer het museum

In deze tentoonstelling komen vier heel verschillende kunstenaars samen: Hans Dingjan, Joshua Janssen, Ria van Krieken en Marian Smit. Wat hun bindt, is hun liefde voor het vak. Elk gaat echter zijn eigen avontuur aan, speelt zijn eigen spel met kijken en verbeelding, zoeken en vinden. Een streven dat steeds opnieuw tot uiting komt. In Contrast vind je dan ook het meest recente werk van deze kunstenaars. Ervaar de verschillen!

Op zondagmiddag 15 juli opende Sproakwotter de tentoonstelling.

Rondleidingen van Hans Dingjan op zondagen 19 augustus, 9 september en 30 september. Kijk voor meer info in de agenda.

Over de kunstenaars 

Hans Dingjan kijkt intensief naar mensen, wil hun kleinere en soms grotere persoonlijke verhalen vastleggen op doek. In zijn portretten speekt intimiteit op verschillende manieren een rol. Dingjan tracht de mens die hij schildert recht te doen. De beeldende keuzes die hij maakt, moeten uiteindelijk tot het samenvallen van mens en schilderij leiden.

Joshua Janssen begint veelal met een dwingend raster. Dan start het grote avontuur in aquarelverf, van kleur, licht, vorm en ruimte. Zijn schilderen is een proces van neerzetten, weghalen en weer aanbrengen. Door te zien wat er gebeurd, stuurt hij zijn keuzes. Een eindeloos spel van mogelijkheden met steeds nieuwe te volgen sporen. Aan het einde hiervan staat een onnavolgbare, hallucinerende eenheid van vorm en kleur.

Ria van Krieken maakt objecten, zoals kommen, schalen en vazen op basis van papier. Spelenderwijs zoekt zij een andere betekenis voor deze objecten zodat deze hun oorspronkelijke functie verliezen en op zichzelf komen te staan, met een eigen, persoonlijke uitstraling. Hiernaast vouwt de kunstenaar schakelvormen en brengt deze samen tot nieuwe objecten. Ritme, kleur, materiaal en hoeveelheden zijn hierbij de belangrijkste beeldende elementen.

Marian Smit werkt graag met papier, soms met toevoeging van textiel en bij voorkeur op klein formaat. Smit heeft een bijzonder oog voor de structuren van het natuurlijke landschap. Vaak kiest zij groeivormen die zij uit hun context haalt en als los element vermenigvuldigt. Zo ontstaan abstracte werken. Deze vaak fragiel ogende installaties gaan ter plekke een interactie aan met licht en ruimte. Betekenis kun je hoogstens achteraf toekennen.

Campagnebeeld contrast

Zicht op een van de kleine zalen