Magriet van der Werff

Magriet van der Werff (Groningen) studeerde rechten en vervulde jarenlang staf- en adviesfuncties tot het leven haar onaangenaam verraste en ze besloot het roer om te gooien. Ze pakte haar koffers en reisde door o.a. Azië en Iran, waar ze geïnspireerd raakte door de gastvrijheid, onderlinge verbondenheid tussen mensen en de kracht van vrouwen.

Enkele jaren later dwong ziekte van der Werff tot maandenlange rust. Bladerend en knippend in tijdschriften ontstonden voor het eerst collages.

“Ik doe met wat er al is”

Aanleiding voor de collages zijn beeldelementen die van der Werff aanspreken door hun kleur, vorm of beweging. Als ware het jazzmuziek experimenteert en zoekt de kunstenaar, gestuurd vanuit intuïtie, naar verbinding tussen de losse delen en gelaagdheid in het totale plaatje. Op een speelse manier doet dit zoeken een appèl op het probleemoplossend vermogen en fantasie, waaruit nieuwe betekenissen en verbanden ontstaan. Pas achteraf krijgen de werken een titel, die kan refereren aan een beeldelement, een psychologisch thema, actuele gebeurtenis of doodnuchter iets aangeeft over de kleurstelling.

Het werk van Magriet van der Werff is in MOW te zien tot en met 3 december. Op 12 november is de kunstenaar zelf aanwezig voor een vrij toegankelijke meet & greet, die wordt opgeluisterd door live muziek van de huisband van het HarbourJazzClubCollective