24K Harry Schomaker

Harry Schomaker woont en werkt in Ter Apel en in Saint Hilaire de Riez (Vendée, Frankrijk)

Schomaker volgde de Textielschool in Enschede. Daar had hij een duidelijke voorkeur voor één van de technische vakken; het bedrukken van textiel. Hij ging uiteindelijk aan het werk als reclameman en had vanuit die functie jarenlang een nauw contact met drukkers, waardoor hij verdere affiniteit ontwikkelde met druktechnieken. Na een intensieve scholing in de ‘Werkmantechnieken’ ontstond een heel eigen stijl.

Aan de Frans Atlantische kust liggen de onderwerpen voor Schomaker voor het oprapen. De getijdenhavens van de oestervissers, de zoutmoerassen en de steiger- en loopplanken die de totebelvissers gebruiken, inspireren hem tot een lijnenspel dat zich herhaalt en in series voortdurend vernieuwt. Naast de Franse kust zijn o.a. ook stadsimpressies, het landschap rond de Ruiten Aa en het klooster van Ter Apel terug te vinden in het werk van de kunstenaar.

Op basis van een schets werkt Schomaker nat in nat. Hij mengt de inkt in exact díe kleuren die hij nodig heeft en bij zijn onderwerp passen. Het drukken zelf; met inktrol, sjablonen en stempels, gaat daarna snel.

“Een mens is geboren om gek te worden van onrust óf lamgeslagen door het leven te gaan”

(Citaat: Voltaire, Candide)

In Schomaker heerst altijd de onrust. De dynamiek van het drukproces past precies bij wie hij is.

De expositie loopt tot en met 19 maart. Op zondag 19 februari is de kunstenaar vanaf 16 uur aanwezig voor een vrij toegankelijke meet & greet. Violist Dik Edzes zorgt dan met live muziek voor extra sfeer.