MOW Jong! 

Iedereen onder de 18 jaar mag gratis naar binnen in het MOW en bij elke tentoonstelling kun je als kind je eigen route volgen. Ook leuk om met je ouders, opa, oma of vrienden samen te doen! Nieuwsgierig? Lees hier meer.

Tijdens schoolvakanties en tijdens Oktobermaand Kindermaand organiseren we regelmatig extra activiteiten.  

Spreekbeurten

Heb je een vraag voor het museum, bijvoorbeeld omdat je een spreekbeurt gaat houden, kom dan even langs of stuur een berichtje naar info@hetmow.nl   

Bezoek het MOW met je klas.

We verzorgen rondleidingen, vaak met een spelelement, bij de lopende tentoonstellingen, die je eventueel  kunt aanvullen met een verwerkingsopdracht. Neem voordat je komt contact op via 0597 – 53 15 09 of mail. Doe dit ongeveer drie weken van te voren.

    

Magische Museum Escape | leuk voor een kinderfeestje 

Ben je tussen de 10 en 13 jaar en bijna jarig? Vier dan een spannend feestje in het museum. Laat je opsluiten in een museumzaal! Alleen door de juiste code te kraken kun je ontsnappen. Ga op zoek naar aanwijzingen; kijk met een scherpe blik rond, reken, puzzel, laat je hersens draaien en werk goed samen. Ondertussen kom je veel te weten over de schilder Lodewijk Bruckman en het magisch realisme.

Ook als je niet jarig bent kun je met vrienden en vriendinnen aan deze activiteit meedoen. Of kom gezellig met je hele gezin.

Leeftijd: 10-13 jaar. Jonger kan ook, mits er ouders meekomen. Duur van de activiteit: circa twee uur, inclusief inleiding en drankje. Begeleiding: erfgoeddocent van het museum. Dag/tijdstip: op afspraak. Groepsgrootte: maximaal 5 kinderen

Prijs: Gezinnen €50. Kinderfeestjes: €75. Inbegrepen zijn materiaalkosten, limonade met wat lekkers, begeleiding door de erfgoeddocent en een cadeautje voor de jarige. Ouders die blijven wachten hebben gratis toegang tot het museum.

Aanvragen: neem contact op via 0597 – 53 15 09 of mail. Doe dit ongeveer drie weken van te voren.

Mien schoule | breng je eigen schoolgeschiedenis in beeld   

Viert jouw school een jubileum of is er een andere aanleiding om de eigen schoolgeschiedenis eens in te duiken? Het MOW helpt graag mee. Leerlingen en leerkrachten bouwen samen een tentoonstelling die vertelt over hun school in vroeger tijden.  

Leerlingen verdiepen zich in tijdvakken en thema’s, gerelateerd aan de directe omgeving waarin ze opgroeien en beschouwen die bovendien vanuit een breder perspectief van historische en maatschappelijke ontwikkelingen. Ze gaan zelf op zoek naar informatie, waarbij ze diverse bronnen raadplegen. Die gevonden verhalen en feiten verwerken ze zowel talig als kunstzinnig. Ze ontdekken hoe je een informatief verhaal het best overbrengt en presenteert. In dit hele proces werken ze samen en stemmen ze hun input en taken af, met respect voor elkaars kennis, vaardigheden en inzet. Het project gaat uit van een onderzoekend leren en sluit logisch aan bij diverse kerndoelen.

CBS De Wegwijzer, Bellingwolde, werd genomineerd voor de provinciale onderwijsprijs met de viering van hun jubileum, dat een combinatie was van musical, reünie en tentoonstelling:

" Het kijken achter de schermen in het museum was echt leerzaam. Er werd aangesloten bij de belevingswereld van de kinderen, de uitleg was toegankelijk en ze konden het museum zelf ervaren. We zagen dat later terug bij het vormgeven van de tentoonstelling."

"Er werd rekening gehouden met de interesses en mogelijkheden van de kinderen."

"Wij als leerkrachten werden op een prettige, inspirerende en professionele manier ondersteund, er werd echt tijd voor ons genomen"

Bel voor meer informatie over dit project met het museum: 0597 531509

    

Als oude dingen konden praten | erfgoed in de klas

In dit lespakket, dat bedoeld is voor groep 5/6 worden kinderen geprikkeld om te filosoferen over historische objecten uit de collectie van het MOW. Ze krijgen de ruimte om het object nader te bestuderen, vragen te stellen en te associëren. Samen proberen ze achter het verhaal van het object te komen. Aansluitend op de les in de klas maken de leerlingen in het museum onder leiding van een erfgoeddocent, tevens beeldend kunstenaar, een schilderij van hun object uit de toekomst. Lees hier meer over dit project.

In onze museumnieuwsbrief voor het primair onderwijs lees je wat we scholen kunnen bieden bij de actuele tentoonstellingen. Wil je de nieuwsbrief zelf ontvangen? Mail ons. 

Volwassenen | een leven lang leren

Voor volwassenen bieden wij op diverse manieren verdieping, waaronder rondleidingen en elk najaar een speciaal lezingenprogramma rond de geschiedenis van Westerwolde en de verdere regio. Hou hiervoor onze agenda in de gaten.